27 november 2012

Sinterklaas koekies

Eindelijk is ie er weer. De goedheilig man is alweer 1,5 week in ons land. Kids zijn er helemaal vol van, althans de mijne. Slapen slecht. Zien overal pieten op de daken. Geheel in de ban van alle spannende verhalen op tv. Zou Sinterklaas dit jaar ook bij ons langs komen mam? dat heeft ie nog nooit gedaan.
Dus wie weet?!

Maar dan moet er natuurlijk wel iets lekkers zijn voor de beste man bij de koffie. En na al die kilo's pepernoten en chocola, lust ie misschien wel een echt sinterklaas cookie...

Wil je zelf cookies decoreren met je kids of met jezelf... Wat heb je dan nodig.
- suiker koeken (zelf gemaakt is wel het lekkerst maar je kan ook kant en klare koeken decoreren)
- royal icing (zie onderstaand het recept)
- kleurstoffen (Wilton, verkrijgbaar bij oa. jamin)
- spuitzakken en tips

Bedenk allereerst hoe je de cookies wilt versieren. Maar er eventueel een tekening van of download een voorbeeld van internet/ kookboek. Kleur je royal icing in de juiste kleuren. Voor dit voorbeeld heb ik rood en geel gebruikt. 2 varianten rood, een stevigere icing voor de lijnen en een vloeibaardere variant om de vlakken te vullen. Voor de gele heb ik alleen een stevige variant gebruikt.

1. gebruik zelfgemaakte suikerkoeken of als je kant-en-klare koeken gaat decoreren neem stevige koeken.
2. teken de lijnen met icing op de koek.
3. vul de vlakken met vloeibare icing. schud het koekje om de vlakken zo egaal mogelijk te vullen. Ev. luchtbelletjes met een sateprikker kapot prikken. Let wel doe dit als de icing nog zo vloeibaar mogelijk is.
4. laat de icing een paar uur drogen en decoreer het af met in dit geval een strik van gele icing.

Stijlvolle groet,
Nienke



Recept Royal Icing
90 ml gepasteuriseerd eiwit
500 gram poedersuiker
kleurstof in de gewenste kleuren
glycerine (om de royal icing een beetje glans te geven)

klop de eiwitten schuimend met de mixer. maar niet te stijf kloppen. Voeg de poedersuiker toe. Rustig mixen totdat alle eiwit en suiker gemengd is dan nog even op een hogere stand. Hoe langer je mixt hoe dikker de royal icing wordt. Let op dat je mixer niet vastloopt.
voeg een kleur toe naar wens. En een paar druppeltjes glycerine voor een beetje glans.
Wil je een vloeibare icing om de vlakken te vullen voeg dan hele kleine hoeveelheden water toe (1 theelepel per keer) totdat het een dikke vloeibare icing is.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten